תכנון נכון של חדר אשפה
תכנון חדר אשפה, טומן בחובו אינטרסים של הפחתת פסולת, הנוצרת במהלך חיי הבניין, אשר יצמצמו את הפסולת המועברת להטמנה, כמו גם תשפר את נוחות ואיכות חיי הדיירים. התכנון כולל את הקטגוריות הבאות:
זרימת חומרים בבניין – ברור כי כל סחורה המגיעה לבניין ולדייריו, משתקפת בזרימת האשפה החוצה. תכנון הזרימה מהווה ניהול יעיל של פסולת, ולכן היא תכלול כמויות, מסלולים, ציוד ונהלים, עיצוב שטחי אחסון והגדרת איסוף.
הפרדת פסולת – באמצעות עיצוב ותכנון, ניתן להקל על פינוי הפסולת על ידי מיונה למכלים נפרדים, בהתאם לסוג הפסולת. שילוב של שלטים והנחיות חזותיים, יאפשרו שיתוף פעולה של הדיירים.
הפחתת צריכה על ידי תכנון – הפחתת הצריכה מפחיתה את ייצור הפסולת, לכן החלטות הבנויות על תכנון לצמצום הצריכה, כמו אי שימוש בכלים חד פעמיים, יש לעודד אותן.
הפחתת נפח הפסולת – ציוד המקטין את נפח הפסולת, כמו תכנון חדר דחסן אשפה, יכולה לצמצם את שטח האחסון של הפסולת טיפול בפסולת אורגנית, יכולה להפחית משמעותית את משקל ונפח הפסולת. ישנן חישובים ברורים כיצד לוודא כדאיות ציוד שכזה.
עיצוב חדר אשפה
תכנון חדר אשפה בבניין, למטרת אפס פסולת או קרוב לכך, הוא תהליך שצריך להיכלל בתחילת הפרויקט, בשיתוף הדיירים, והוא כולל מספר שלבים:
עיצוב מראש – פסולת בתכנון קיימות, סדנאות עיצוב אינטגרטיבי, הצבת יעדים להפחתת פסולת, הפרדת פסולת לשימוש אורגני, מחזור, חלוקת מקום חדר אשפה, ציוד וחדר דחסן, חישוב אומדן ראשוני של כמות הפסולת.
עיצוב סכמטי – תכנית ראשונית לניהול הפסולת: סילוק, הפרדה, אחסון, תנועה ואיסוף זרמי פסולת. תיאום מול ניהול מבנים, מהנדסים ואדריכלי נוף. חשיבה על אפשרות השימוש בשיטות מדידת פסולת.
תכנון פיתוח ובנייה
הצעות ושיקולים לציוד בנפחים שונים.
תוכנית ניהול פסולת.
תוכנית יעדי פסולת למטרות הפחתה – תרומה, החזרה לספקים, אריזה.
תוכנית פיתוח שיטות מדידה.
תוכנית תחנות לאיסוף פסולת או מחזור ושילוטן.
טופס 4 ואכלוס
פיתוח תוכניות ניהול הפסולת על ידי הדיירים והועד.
תוכנית סופית הכוללת הפעלה, סטנדרטים, ציוד ופחים.
פיתוח תוכנית מודעות וחינוך.
חישוב פסולת בפועל אל מול התוכניות.
תקנות חדר אשפה
קיימות הנחיות ברורות לתכנון חדר אשפה, אשר בנויות על עקרונות הבנייה הירוקה. באזורי תעשייה, קניונים, אזורי מסחר ותעסוקה, שם יש ליתן פתרונות לאיסוף פסולת רטובה וכן לאיסוף פסולת נייר וקרטון ודחיסתה באמצעות דחסנים.
בבניינים מעל תשע קומות, יש להתקין מערכות הצנחת אשפה משולבות בדחסנים, המפרידים שני זרמי אשפה לפחות, כאשר ליד חדר הדחסנים, יוקם חדר למחזור מכלי נייר ואיסוף קרטונים. יוצגו תוכניות המערכות כולל תוכניות תפעול, החל מפינוי האשפה מהקומות ועד הפינוי לחדר האשפה.
התקנות כוללות טבלה לחישוב תוכן אשפה במכלים, מפורטות הגדרות הציוד והמכלים הנדרשים. באופן עקרוני, על חדר האשפה להכיל את כלי האצירה ולאפשר גישה להשלכת הפסולת ולפינויה. חדר האשפה יהיה חלק אינטגרלי מהבניין / מבנה, דחסן אשפה ימוקם בקומת קרקע, בחדר האשפה יבנה חלון ודלת רפפה לאוורור, הכוללים רשת למניעת כניסת זבובים מחומר עמיד בחלודה.
דלת חדר האשפה אינה יכולה לפנות לחזית הבניין, ופינוי הפסולת לא יאושר במעבר דרך הכניסה לבניין. יש צורך בהתקנת תאורה ובריכת ניקוז המחוברת למערכת הביוב, ועל הריצפה להיות משופעת לכיוון הניקוז.
על חדר האשפה להיות ממוקם ככל שניתן לרחוב, לאפשר גישה נוחה לרכב הפינוי. יש להתקין מתז כיבוי אש, ויש לוודא הפרדה מחיבורי גז ומתקני גז, במרחק של שלוש מטר לפחות. קירות חדר האשפה יהיו מחופות בקרמיקה או חרסינה לבנה, מהרצפה ועד התקרה. חלק איסור להחנות רכבים לאורך נתיב הגישה. יותקן ברז מים המחובר לרשת המים של הבניין לשטיפת חדר האשפה ומכליו.